NOV Nieuws

Vuurtoren Noordwijk opent voor publiek

Na vijf jaar voorbereiding kunnen er overeenkomsten worden afgesloten tussen betrokken partijen zoals de gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat én de Stichting Kurt Carlsen. Met het openstellen van de Vuurtoren voor het publiek gaat een grote wens van de stichting in vervulling. 

De Vuurtoren is in 1921 gebouwd en twee jaar later werd onder grote belangstelling voor de eerste keer het licht aangestoken. Het eerste vuur werd overigens in 1441 al op het strand ontstoken om de vissers de weg te wijzen. Met de reddingsacties is de link gelegd naar de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) en daarmee met de stichting Kurt Carlsen.

De Vuurtoren kan vanaf mei 2019, uitsluitend in de weekenden, bezocht worden. De trap, die 108 treden telt, is smal, waardoor er per keer maximaal 8 personen tegelijk naar boven kunnen.

In 2017 deed de NOV een forse financiële bijdrage om de openstelling te realiseren. Tijdens de NOV Haringparty werd er door de leden een bedrag bij elkaar geboden van € 11.750,-. Met deze bijdrage worden de benodigde bouwkundige aanpassingen gedaan, die nodig zijn voor een veilige toegang voor het publiek.

Foto: Marcel Verheggen