NOV Nieuws

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingen willen zo snel mogelijk hun talenten inzetten en participeren in de Nederlandse samenleving. VluchtelingenWerk wil met het project VIP vluchtelingen ondersteunen om deze brug te slaan om volwaardig en duurzaam mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. 

Werken en je eigen brood verdienen is de beste manier om te integreren. Hiervoor moeten vluchtelingen wel een extra kloof overbruggen zoals de taal leren, een inburgeringsexamen halen, leren netwerken, een baan zoeken en bekend raken met de Nederlandse (werk)cultuur. VluchtelingenWerk is in november 2016 gestart met project VIP Noordwijk- Noordwijkerhout. Samen met werkgevers, opleiders en de lokale overheid zullen vluchtelingen voorbereid worden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Achterliggende doelstelling is om de barrières voor arbeidsparticipatie te verminderen en ervoor te zorgen dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Vluchtelingen, werkgevers, opleiders én overheid. Zo dragen we eraan bij dat vluchtelingen een reële, bewuste en zelfstandige loopbaankeuze kunnen maken die aansluit op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt én bij hun competenties en mogelijkheden. 

Maatwerk
Vluchtelingen die deelnemen doorlopen een trainingsprogramma van 8 modulen, gaan op werkbezoek bij verschillende bedrijven, lopen voor korte of langere tijd stage en worden uiteindelijk warm overgedragen aan een werkgever, uitzendbureau of opleidingsinstituut. Onze vrijwillige arbeidscoaches zorgen voor het noodzakelijke maatwerk waardoor de juiste match kan plaatsvinden tussen vluchtelingen en werkgevers. Met gemeenten worden niet alleen individuele afspraken gemaakt over deelname aan het project, maar wordt vooral ook gewerkt aan een duurzame samenwerking zodat vluchtelingen, niet langer dan nodig, afhankelijk zijn van sociale voorzieningen. Project VIP is een onderdeel van onze dienstverlening op het gebied van (arbeids)participatie. 

Neem contact op
Voor wie nog medewerkers zoekt, er is keuze volop. Leden van het VIP-groepje bieden zich onder meer aan als opticien, bus-/vrachtwagenchauffeur, tandtechnicus, horecapersoneel, kinderjuf, tolk-vertaalster, cameravrouw, fotografe, automonteur, jongerenwerker, apotheekassistente, verwarmingsmonteur en allround expert in druk- en printtechnieken. Traject VIP 3 staat inmiddels in de startblokken. Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met Behy Chegini (projectcoördinator arbeidsparticipatie en VIP). bchegini@vluchtelingenwerk.nl.

Participatiecoaches gezocht

Vluchtelingenwerk kent een groot aantal vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden, een diverse club van enthousiaste en betrokken mensen. Ben jij positief ingesteld, flexibel én vind je het leuk om vluchtelingen te ondersteunen bij het proces van integratie en participatie? Dan ben je bij ons van harte welkom!

Het volledige functieprofiel voor participatiecoach:

Arbeidscoaches VIP – m/v 1-2 dagdelen per week

De organisatie
Vluchtelingenwerk kent een groot aantal vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden, een diverse club van enthousiaste en betrokken mensen. Ben jij positief ingesteld, flexibel én vind je het leuk om vluchtelingen te ondersteunen bij het proces van integratie en participatie? Dan ben je bij ons van harte welkom!

Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP)
Al tijdens de inburgering nemen vluchtelingen actief deel aan de Nederlandse maatschappij – en in beperkte mate aan de arbeidsmarkt. Het project VIP biedt een trainingsprogramma aan waarbij vluchtelingen samen met participatiecoaches gericht toewerken naar actieve deelname op de Nederlandse arbeidsmarkt. Doel van VIP is om onze cliënten voor te bereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Na afloop van het VIP traject zijn vluchtelingen beter in staat om zelfstandig en gericht op zoek te gaan naar een (on)betaalde baan of andere plek op de arbeidsmarkt.

Wat doen participatiecoaches?
De werkzaamheden binnen project VIP bestaan uit vijf hoofdonderdelen, waarbij jij als participatiecoach een belangrijke rol speelt:

1. Onder begeleiding van projectcoördinator afnemen van intakegesprekken met VIP kandidaten
2. Begeleiding tijdens de 8 trainingsmodules (1 dagdeel per week) waarbij de cliënt leert om o.a. een CV op te stellen, sollicitatiegesprekken te voeren, netwerken op te bouwen en actief op zoek te gaan naar snuffelstages, meeloopplekken, vrijwilligerswerk en/of verdiepingsstages
3. Begeleiding van vluchtelingen die de VIP training volgen en zoeken naar praktijkervaring plekken.
4. Begeleiding bij het opstellen van een 'Ontwikkelingsplan.' Al tijdens de modules wordt met de cliënt gesproken en gebrainstormd over de praktische haalbaarheid van zijn/haar wensen en ervaringen- en omgezet in een concreet stappenplan gebaseerd op talenkennis, werkervaring etc.
5. Administratieve verwerking van intake, stappenplan en belangrijke zaken rondom de ontwikkelingen van de cliënt in ons Vluchtelingenwerk Volg Systeem (VVS)

Wat biedt Vluchtelingenwerk
Als arbeidscoach werk je nauw samen met de projectcoördinator op locatie. Daarnaast worden er 1x per twee maanden teamvergaderingen georganiseerd, waarbij je de kans krijgt om ervaringen te delen, andere arbeidscoaches te leren kennen en al je vragen te stellen. Daarnaast biedt werken voor Vluchtelingenwerk je de volgende meerwaarde:
- Uitdagend en zinvol werk
- Voldoening
- Interne, gratis trainingen en cursussen
- Een team van arbeidscoaches
- Netwerken
- Werkervaring

Wat vragen wij?
- Affiniteit met vluchtelingen(werk)
- Geduld en empathisch vermogen
- Goed kunnen samenwerken in een team
- Kennis van de lokale arbeidsmarkt is een pre
- Minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar
- Goede computervaardigheden
- Netwerken opbouwen
– Ervaring met coaching en begeleiding

Aanmeldprocedure
Mocht je interesse hebben in deze vacature, neem dan contact op met: Behy Chegini, Projectcoördinator arbeidsparticipatie, bchegini@vluchtelingenwerk.nl Vervolgens krijgt je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek op locatie.