NOV Nieuws
Paalzitten voor een vrije horizon

Paalzitten voor een vrije horizon

Zitten voor verzetten, afrit 10 bij de politiepost, van 21 tot 30 april 2016
Minister Kamp is van plan de horizon langs de Nederlandse kust vol te zetten met honderden windturbines: van Bergen aan Zee tot aan Scheveningen. Dus ook voor de Noordwijkse kust. 
De geplande turbines zijn tot 250 meter hoog. De turbines die je nu ziet staan, de 42 van Luchterduinen, zijn tot 130 meter hoog. Bovendien komen de geplande turbines bijna 5 kilometer dichter naar de kust.

Aan de Luchterduinen turbines kunnen wij niets meer doen. Waar wij mogelijk nog wel invloed op kunnen uitoefenen zijn de vergunningen die de Minister af gaat geven voor de nieuwe velden. Wij willen deze velden laten plaatsen achter de horizon, uit het zicht; op IJmuiden Ver. Ruim 60 kilometer van de kust.
Om deze ‘Ver-plaatsing’ te ondersteunen, zullen wij vanaf 21 april 12.00 uur tot 30 april 18.00 uur ruim 40 liefhebbers van een vrije horizon gaan ‘Paalzitten voor een Vrije Horizon’. Deze vriendelijke protestactie is in 2015 in Zandvoort gehouden, was zeer succesvol en heeft grote media-aandacht gegenereerd. Daarnaast hebben vele duizenden mensen hun handtekening gezet tegen het plan van de Minister. In 2016 gaat de ‘Toren on Tour’. Noordwijk is de eerste etappe. Later in het jaar volgen Katwijk en Wassenaar.

Deze campagne wordt uitgevoerd onder auspiciën van de Stichting Vrije Horizon en de Stichting Verplaats Windmolens. Het NOV bestuur staat achter deze acties.

Om dit evenement te kunnen organiseren, hebben zij vrijwilligers nodig. Mensen die willen helpen met verschillende onderdelen van dit project. 

Voor de duidelijkheid: deze campagne richt zich tegen het voornemen van de Minister om nog meer windturbines nog dichterbij te plaatsen! Niet tegen Luchterduinen of de andere, reeds be-staande velden. Eneco - eigenaar Luchterduinen - is ook voor locatie IJmuiden Ver.

Wilt u zitten voor verzetten of een andere bijdrage leveren? Meld je dan aan.