NOV Nieuws

Optimisme over toekomst kuuroord Noordwijk

'We zijn op stoom geraakt maar hebben wel de tijd nodig' 


Onder toeziend oog van theesommelier Kiona Malika proeft burgemeester Wendy Verkleij de Noordwijk thee. Foto: Hielco Kuipers


Bron: Leidsch Dagblad | Ruud Sep | 8 februari 2023

 

Noordwijk mag zich sinds twee jaar officieel ’kuuroord’ noemen. Op straat valt daar nog weinig van te merken, maar achter de schermen wordt hard gewerkt om de badplaats aantrekkelijker te maken voor bezoekers die op zoek zijn naar gezondheid bevorderend en ontspannend genot. De eerste tastbare resultaten staan inmiddels op het menu.

 

Daar is hij dan eindelijk: de Noordwijkse thee. Voor een zaal vol plaatselijke horeca-ondernemers in Grand Hotel Huis ter Duin giet theesommelier Kiona Malinka kokend water in een sierlijke glazen theepot. Onderin ligt een door haar samengesteld mengsel van tien kruiden, waarvan de meeste afkomstig zijn Noordwijkse kwekers. Daarmee is het niet alleen een lokaal product, maar ook een product met een verhaal, omdat de kruidenteelt in het dorp een zeer lange geschiedenis kent. Door het ontbreken van theebladen mag het dan officieel geen thee zijn maar een ’kruideninfusie’, de internationaal werkende theesommelier is razend enthousiast over het eindresultaat. ,,Noordwijk in een kopje is iets wat je in je hart kan raken.’’

 

Na een paar minuten trekken, schenkt Malinka de thee niet in een kopje, maar in een groot wijnglas. Dat is voor burgemeester Wendy Verkleij, die op de voorste rij in het publiek zit. De thee heeft een paarsig-blauwe kleur. ’Prachtig’, oordeelt de burgemeester over de kleur, en ’voortreffelijk’ over de smaak. ,,De kleur past bij de azure zee van Noordwijk, maar het moet wel even matchen met je hersenen. Ik ben een theeliefhebber dus ik zou de thee heel graag willen kopen. Het is een heel mooi product dat we kunnen toevoegen aan kuuroord Noordwijk.’’

 

De eigen thee is een mooi begin uit de categorie ’laaghangend fruit’, net als het project Proeftuin Noordwijk waarin nu negen restaurants gerechten aanbieden op basis van seizoens- en streekgebonden producten. Ook dat is een product met een verhaal, omdat de koks kunnen leunen op de regionale keuken uit de zeventiende eeuw - de tijd van voor de stamppot - toen bij de Hollandse middenklasse verrassend veelzijdig en gezond eten op tafel stond.

 

Zorgverzekering

Het echte spektakel laat echter nog even op zich wachten. In de wandelgangen wordt duidelijk dat bij ondernemers wel allerlei grootse plannen liggen, maar hoe en wat blijft nog even onduidelijk. ,,We willen doorgroeien naar een heilzame badplaats met een groot en divers aanbod’’, vertelt Marlies Sobczak, de projectleider van het kuuroord. Zij is druk bezig om Noordwijk als kuuroord onder de aandacht te brengen bij Duitse touroperators en ze merkt dat de belangstelling bij onze oosterburen groeit. Dat is niet onbelangrijk, want de kuuroordstatus is juist voor de Duitse markt een sterke troef. Een verblijf in een kuuroord wordt daar onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekering vergoed. ,,We zijn op stoom geraakt, maar we hebben de tijd nodig’’, meent Sobczak, die al droomt van een eigen Noordwijkse warmwaterbron. ,,Een thermaal bad bij Azuro! Hoe mooi zou het zijn om dat te realiseren.’’ En het klinkt misschien raar, maar de eigen warmwaterbron in het dorp kon weleens veel dichter bij zijn dan je zou denken. Er liggen immers serieuze plannen om al op korte termijn naar aardwarmte te gaan boren.

 

Voor Stephan Stokkermans, naast directeur van Huis ter Duin ook voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, is het kuuroord het gouden ticket dat ondernemers, bestuurders en inwoners van Noordwijk met beide handen moeten aanpakken. ,,Het is de perfecte weg voorwaarts naar een nieuwe toekomst voor Noordwijk. Als we deze kans niet pakken, vragen we ons straks over tien jaar af: hoe is het toch mogelijk dat we dit hebben laten lopen?’’