NOV Nieuws

Nieuwjaarstoespraak 2018

"Op (naar) een goed huwelijk"

Wat vandaag speciaal maakt is de aanwezigheid van burgemeester Goedhart en de wethouders De Jong en Bilars van Noordwijkerhout. Ik hoop dat zij zich in het warme bad wanen dat de Noordwijkse Ondernemers Vereniging voor zovelen is.

Op deze datum kan het natuurlijk maar over één ding gaan: de Gemeente Noordwijk gaat trouwen. De huwelijksdatum staat vast. Die is 1 januari 2019. De bruid in kwestie heet Gemeente Noordwijkerhout. Ja u hoort me goed. Noordwijkerhout is de bruid en Noordwijk de bruidegom. Gezien de reden waarom beide gemeenten ooit zijn gescheiden zou u kunnen denken aan een homohuwelijk. In het jaar 1231 verdeelde graaf Gerolf Noordwijk en De Hout bij erfenis tussen zijn twee zoons. Maar als ik zo naar het karakter van de dorpen kijk zie ik geen huwelijk tussen 2 mannen maar tussen de man Noordwijk en de vrouw Noordwijkerhout.

De looks van de dame Noordwijkerhout zijn okay. Niet supermooi. Van hogerhand is ooit bedacht een weg aan te leggen die als een gehechte wond op de neus van de vrouw zit. Maar verder is er weinig op aan te merken. Een mooi stuk natuur en een dorpje in het noorden. Bos en bollenvelden in het zuiden. In het oosten zijn de bedrijventerreinen mooi aangelegd. Daardoor zitten de bedrijven mooi bij elkaar. En er zitten prachtige bedrijven tussen. De dame staat nummer 164 op de ranglijst van 380 gemeenten van economische toplocaties. De dame is wel tamelijk onbereikbaar. Eigenlijk leidt er maar 1 weg naar haar toe. Ze zou nóg beter in de markt liggen als er in het noorden ook zo snel mogelijk een ontsluiting zou komen.

De heer Noordwijk is mooier. Noordwijk heeft een figuur om trots op te zijn. De ledematen van Noordwijk zijn goed gevormd. Bossen, duinen, zee en strand. De heer Noordwijk heeft grote spierballen. Getraind in het lokale praathuis Azzurro. Spierballen in de vorm van grote hotels, mooie strandpaviljoens, een eigen space center. Maar ook prachtige woonwijken en mooie huizen. Waarin getoond wordt dat het de Noordwijkers goed gaat. Maar heer Noordwijk is nog lang niet af. Noordwijk is gewoon nog niet voor elkaar. De kleding van Noordwijk bevat gaten. Gaten die maar niet worden dichtgenaaid. Shame-gaten die het zicht op het echte mooie Noordwijk wegnemen.

Tot zover het uiterlijk van de bruid en bruidegom.
Het is leuk om mooi te zijn maar het innerlijk is natuurlijk veel belangrijker. Want na de trouwpartij ben je aan het uiterlijk zo gewend maar met het karakter moet je nog jaren verder.

De dame Noordwijkerhout is lief. Veel liever dan mooi. Er woont een lief volkje dat liever bij elkaar op de vereniging zit dan thuis op de bank. Daar hebben ze er dan ook heel veel van: verenigingen. Maar, op de ondernemersvereniging na, wel van elke soort vereniging één. Dat voorkomt rivaliteit en geeft spirit. Als er in Noordwijkerhout iets georganiseerd moet worden staat iedereen op om te helpen. En als de lokale voetbalvereniging in de halve finales van de KNVB beker tegen Utrecht speelt, gaat de helft van het dorp met de bus mee naar Utrecht. De andere helft staat op de Brink die ene helft uit te zwaaien. En dan hebben we het nog niet eens over de carnaval. De dame Noordwijkerhout is niet alleen lief maar ook heel vrolijk. Feesten kan ze als geen ander.

Dat is anders met heer Noordwijk. Heer Noordwijk kan wel feesten, maar vooral als hij jarig is. Bijvoorbeeld als hij 150 jaar oud is. Maar verder is heer Noordwijk vaak boos. Hij ziet altijd veel bezwaren. Boos op zichzelf en boos op anderen. Soms is die boosheid op anderen terecht. Bijvoorbeeld als andere mensen een groot hekwerk in de vorm windmolens om Noordwijk heen zetten. Maar meestal is Noordwijk gewoon boos op zichzelf. Boos omdat heer Noordwijk niet alleen víndt dat hij gelijk heeft maar het vooral ook wil hálen. Dan heeft het ene deel van heer Noordwijk ruzie met een ander deel van Noordwijk. De linker en rechter hersenhelft van heer Noordwijk zijn niet goed in balans. Het hoofd en het hart van Noordwijk strijden veel met elkaar. Dat is vooral zo, als het hoofd van Noordwijk iets verstandigs wil doen. En er zitten nogal wat verstandige dingen in het hoofd van Noordwijk.

Bijvoorbeeld het verstandige plan van het ondernemersfonds. Dat is nu een jaar operationeel en loopt nog twee jaar. Zoals u weet zamelen we met dit fonds met zijn allen geld in om er goede investeringen in de economie mee te doen waarbij vooral snelheid wordt bereikt. De dame Noordwijkerhout heeft dit fonds nog niet. Bij een goed huwelijk is voldoende geld heel belangrijk. Laten we het ondernemersfonds in 2019 en daarna dus vooral voortzetten.

Een ander verstandig plan is het plan van de Noorlander groep om onder Huis ter Duin een grote parkeergarage met congrescentrum te realiseren. Een vergelijkbaar plan hadden de Hotels van Oranje in het verleden ook. Wat zou het mooi zijn als dit plan ook echt uitgevoerd zou worden. In één keer zijn we in Noordwijk van het parkeerprobleem af. Veel minder blik op straat, veel minder zoekverkeer en veel meer ruimte voor de bewoners van het Zeedorp om hun auto te parkeren. Bovendien creëren we parkeergelegenheid midden in het toeristisch kerngebied. Een bijkomend voordeel is dat de parkeernormen voor bouwontwikkelingen kunnen worden verlaagd. Dus andere ontwikkelaars profiteren ook van het plan. Én de gemeente Noordwijk heeft een reden minder om ontwikkelingen moeilijk te maken. Zo mogelijk nog mooier is de realisatie van het congrescentrum. Noordwijk zal in staat zijn congressen te ontvangen die kunnen concurreren met locaties als de RAI. Congressen die vaak juist plaatsvinden in het voorseizoen en naseizoen, de stillere periodes. Congresgasten die ook zullen verblijven in andere hotels zodat heel veel ondernemers ervan profiteren. Het is nu of nooit wat mij betreft. Er is een parkeerprobleem, er is een ondernemer die wil en het is te betalen omdat de rente historisch laag is.

Het is ook een moment om te laten zien dat hoofd en hart van heer Noordwijk wèl kunnen samenwerken. Dat verstand en gevoel parallel lopen. Een moment waarbij het hart kan laten zien dat het geen onderbuik is. Dat het niet opereert vanuit emoties, macht en eigen belang. En dat allerlei mensen vanuit die gedachte het plan naar de prullenbak verwijzen.

Kortom, heer Noordwijk worstelt met zichzelf. En ik hoor van echte Noordwijkers dat heer Noordwijk al 50 jaar met zichzelf worstelt. Maar daar komt op 1 januari 2019 een einde aan. Dan gaat heer Noordwijk trouwen met een lieve dame. Een dame die Noordwijk kan leren wat minder vaak boos te zijn. Een dame die Noordwijk kan coachen wat meer begrip voor elkaar te hebben en hoofd en hart in balans te brengen. Maar ook een dame die haar Heer stimuleert bij de goede dingen die hij doet. Een dame die niet op de rem gaat staan bij de grote ambities van haar man. Een dame die juist meehelpt bij de realisatie van zijn plannen. Daar heeft zij nog een jaar de tijd voor.

Maar de ervaring leert ook dat je volwassen mensen niet meer kunt veranderen. Jonge mensen kunnen dat nog wel. Mijn idee is daarom dat heer Noordwijk en dame Noordwijkerhout zo snel mogelijk een kind maken. Een kind dat op 1 januari 2019 wordt gebaard. Een kind dat zowel het DNA van Noordwijk als het DNA van Noordwijkerhout heeft. Het initiatiefrijke en energieke van heer Noordwijk. Gecombineerd met het lieve, vrolijke en sociale van dame Noordwijkerhout.

En vervolgens stel ik voor het kind in handen te geven van verstandige pleegouders. Pleegouders die hoofd en hart op de goede plek hebben. En pleegouders die nog jong zijn en open staan voor nieuwe dingen. Pleegouders in de vorm van een nieuwe gemeenteraad waarin flink veel jonge frisse mensen zitting hebben. Dat hoeft niet altijd jong qua leeftijd te zijn maar in ieder geval wel mensen die nieuw zijn in de politiek. Mensen die de frisse blik en energie hebben en weer eens onbevooroordeeld tegen dingen aankijken. Pleegouders die onvoorwaardelijk besluiten nemen die slechts in het belang zijn van het nieuwe kind Noordwijk. Zonder dat ze er zelf beter van worden.

Maar veel jonge pleegouders moeten ervaring opdoen met hun pasgeboren kinderen. Dan staan opa en oma klaar om ze van advies te dienen en om het juiste pad te houden. En om even in te springen als pappa en mamma het even niet meer aan kunnen. Ik stel voor de instantie “opa en oma” ook in de nieuwe Gemeente Noordwijk in het leven te roepen. Een Economic Board die niet alleen economisch bezig is. Een Board waarin ondernemers, onderwijs, politici en overheidsmensen zitting hebben en die kijken of het kind Noordwijk goed wordt opgevoed. En dat niet alleen op economisch terrein. We zouden het een Creatie Board kunnen noemen: een commissie van wijze mensen die erop toeziet dat de beide culturen en karakters van Noordwijk en Noordwijkerhout goed in het DNA van kind Noordwijk terechtkomen. Want zoals u ongetwijfeld weet is het niet overbruggen van cultuurverschillen de belangrijkste reden voor het mislukken van fusies. Maar ook een Board die toeziet op het fusieproces van de gemeentelijke organisatie zelf. Eentje die in de gaten houdt dat de winkel openblijft tijdens de verbouwing. Een board waar inwoners en ondernemers van beide gemeenten terecht kunnen als er tijdens het fusieproces iets niet naar behoren werkt.

Tot slot, dames en heren, ik zei het vorig jaar ook al: de uitdaging van het komende jaar is super makkelijk te realiseren. Wij zijn allemaal onderdeel van het nieuwe kind Noordwijk. Een nieuw Noordwijk met een fantastisch DNA. Als wij onze boosheid laten varen en in 2018 wat liever en vrolijker zijn komt het helemaal goed. En ik stel voor daar nu bij de borrel mee te beginnen!

Ik wens u een heel gezond, gelukkig en vrolijk 2018.

Cees van Wijk
Voorzitter Noordwijkse Ondernemers Vereniging