NOV Nieuws

Landelijk hijsen Blauwe Vlag in Noordwijk

Persbericht

Op woensdag 15 juli hebben burgemeester Wendy Verkleij en nationaal juryvoorzitter van de Blauwe Vlag Patrick Poelmann symbolisch de eerste Blauwe Vlag 2020 alsnog gehesen in Noordwijk.


Foto: Willem Krol

 

Dit vond plaats bij de vuurtoren van Noordwijk. Dit jaar zijn 182 Blauwe Vlaggen toegekend en uitgereikt aan 54 stranden en 128 jachthavens door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke Internationale milieuorganisatie. Vanwege de coronacrisis ging de landelijke uitreiking begin mei niet door. Daarom is vandaag de vlag alsnog symbolisch gehesen als start van het Blauwe Vlag seizoen.

 

Veilige en schone stranden en jachthavens
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de kandidaten nog aan de vereisten voldoen.

 

Blauwe Vlag 2020
Het is de 33e keer dat de Blauwe vlaggen in Nederland worden toegekend en ook voor de 33e keer aan Noordwijk. De Blauwe Vlag wappert op het Badstrand Noordwijk en op de stranden aan de Duindamse slag en Langevelderslag. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. ‘De Blauwe Vlag voor het 33e jaar op rij in Noordwijk laat zien hoe goed we hier met elkaar voor onze omgeving zorgen’, aldus burgemeester Wendy Verkleij. ‘Daar ben ik ongelofelijk trots op.’

 

Noordwijk. Een verademing.
Sinds maart 2020 is Noordwijk de trotse bezitter van de Europese erkenning als heilzame zeebadplaats, ontvangen van de ESPA (European Spas Association). Op basis van de kwaliteit van het zeewater, de klimatologische omstandigheden, de omgeving, de faciliteiten en diverse toepassingen.