NOV Nieuws

Horeca Noordwijk in nood en wil actie

Leidsch Dagblad, 16 februari 2021

Wethouder heeft steunplan bijna klaar


‘t Zeepaardje en Open Doors op de Grent in Noordwijk afgelopen zomer. Zodra de terrassen weer open mogen wil de gemeente ook weer terrasuitbreiding toestaan.
© Archieffoto Taco van der Eb


Noordwijk

2,5 ton zit er in de gemeentelijke steunpot voor de Noordwijkse horeca. Geld dat de ondernemers goed kunnen gebruiken, maar waaruit nog niets is uitgekeerd. „Het traject loopt sinds november”, legt Stephan Stokkermans van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk uit. „We hebben prima contact met de gemeente, er wordt veel steun uitgesproken, maar ze vertalen het niet naar actie.”

 

Stokkermans schrijft deze week de fractievoorzitters van de Noordwijkse gemeenteraad aan en hoopt volgende week samen te kunnen komen voor een spoedoverleg. Want het moet nu echt anders, vinden de horecaondernemers.

 

Klap

Bureaucratie zit het noodplan in de weg denkt Stokkermans, tevens manager van Huis ter Duin. „Ik snap dat dingen zorgvuldig moeten, maar we zitten ook in een pandemie. De situatie is niet normaal, dus misschien kan de oplossing ook een keer minder normaal zijn. Natuurlijk, je kunt eerst alle trajecten en afdelingen langs, maar je kan er ook nu gewoon een klap op geven en dan achteraf zien of het misschien beter had gekund. De hulp is nu nodig namelijk.”

 

Stokkermans: „Afgelopen vrijdag bracht commissaris van de Koning Jaap Smit een bezoek aan Noordwijk om in gesprek te gaan met een zestal horecaondernemers: van klein café tot groot hotel, van restaurant tot strandpaviljoen, van Noordwijkerhout tot De Grent. Het was een constructief gesprek waarin de commissaris werd geraakt door de verhalen. Zoals een van de ondernemers het treffend zei: ’Mensen realiseren zich niet hoeveel leed er zich achter de ondernemersdeuren afspeelt’. In een indrukwekkend en openhartig verhaal duidde hij zijn situatie. De stilte die daarna viel was veelzeggend en ongemakkelijk. De komst van de commissaris van de Koning en de mogelijkheid je verhaal te doen, biedt troost. Echter schiet je er al als horecaondernemer niets mee op. Waar je als ondernemer wel wat mee opschiet zijn concrete acties die verlichting en perspectief bieden.”

 

Nadenken

De afgelopen maanden heeft de gemeente volgens Stokkermans kunnen nadenken over de manier waarop de noodlijdende ondernemers kunnen worden gesteund. „Terwijl de ondernemersvereniging bijvoorbeeld al een mooi plan heeft aangedragen waarbij de leden tijdelijk worden vrijgesteld van contributie. Nu hadden we vorige week een nieuw overleg met de wethouder en toen hoorden we dat de gemeente nog drie weken langer wil nadenken.”

 

Dat lijkt mee te vallen: wethouder Roberto ter Hark vertelt desgevraagd dat hij het steunplan bijna klaar heeft en dat volgende week dinsdag aan de rest van het college voorlegt. „Ik kan er nu dus nog niets over zeggen, maar het komt er aan. Ik ben me er bewust van dat het water de horeca aan de lippen staat, maar we willen ook zoveel mogelijk ondernemers hier baat bij laten hebben. Ik snap echt dat dat de horeca behoefte heeft aan meer perspectief, maar we willen, als we geld inzetten, er wel voor zorgen dat dit zorgvuldig gebeurt qua regelgeving, om te voorkomen dat we later op de vingers worden getikt.”

 

Noordwijk is overigens ook van plan om, net als vorig jaar, terrasuitbreiding toe te staan. „Dat is nu nog niet officieel besloten, maar we willen dat besluit wel nemen voor landelijk bepaald wordt dat de terrassen open kunnen. We willen er op tijd bij zijn.”