NOV Nieuws

Horeca en zorg slaan handen ineen in Duin- en Bollenstreek:

House of Health & Hospitality moet arbeidstekort oplossen. 

Bron: Leidsch Dagblad, 27 mei 2022 | Roza van der Veer

NOORDWIJK

De horeca in de Duin- en Bollenstreek gaat actief op zoek naar nieuw personeel. Daarbij richt de branche zich op jongeren, maar ook op oudere werknemers. Ook de zorgsector haakt aan bij het initiatief dat de naam House of Health & Hospitality draagt.

 

Horecabedrijven en zorginstellingen in de Duin -en Bollenstreek kampen met forse arbeidstekorten. Een deel daarvan komt door de vergrijzing (20 procent van de populatie), maar het probleem ontstaat ook doordat dagelijks bijna dertigduizend Bollenstrekers in de auto of het openbaar vervoer stappen om elders te werken. Daarnaast zijn er nog een 24.000 potentiële arbeidskrachten die onvoldoende zijn opgeleid voor zorg of horeca en dus niet over een startkwalificatie mbo2 of hoger beschikken.

 

Reden voor de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Noordwijk, om het House of Health & Hospitality op te richten. Doel is om voldoende personeel te werven en te behouden. Het idee is afgekeken van de Ameland Academy in 2019 waar, door jongvolwassenen een opleiding, praktijkervaring en een baangarantie aan te bieden, personeel naar het eiland werd gehaald. In de Bollenstreek gaat het er vooral om te zorgen dat Duin- en Bollenstrekers niet buiten de regio gaan werken.

Cohesie

De KHN richt zich naast jongeren voor de zomer en jongvolwassenen ook op senioren en mensen met een beperking. Voor die laatste doelgroep wordt onder meer samengewerkt met Provalu, maar ook Brownies & Downies en Social Capital. Stephan Stokkermans, voorzitter KHN afdeling Noordwijk en aanjager van het project: ,,Corona heeft aangetoond dat de horeca een vitale rol in de maatschappij heeft. Als je daar werkt, creëer je sociale cohesie. Je hebt interactie met gasten en collega’s. We hebben dus echt wat te bieden aan jongeren, maar ook aan volwassenen die parttime willen werken of mensen die al met pensioen zijn. De overheid moet het alleen wel aantrekkelijk maken zodat werken loont.’’

 

Ook wil het nieuwe project zorgen voor huisvesting van de toekomstige werknemers. Te dure huizen maakt de Bollenstreek onaantrekkelijk voor jongeren die graag in de regio willen blijven. Zo wordt gedacht aan een tijdelijke campus bij Leeuwenhorst of ’s Heeren Loo. Voorzitter Stokkermans: ,,Een deel van het arbeidstekort komt voort uit woningnood. Het is lastig om huizen te bouwen, maar denk na over campusachtige mogelijkheden. Tijdens de coronacrisis kon van alles geregeld worden. Dit is ook een crisis, dus pak het zo aan.’’

 

House of Hospitality is inmiddels gepresenteerd en is nu op zoek naar meer partners, horeca- en hotelbedrijven, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties maar ook overheidsorganisaties. In september moet het nu nog informele netwerk onder leiding van Stokkermans, worden omgezet in een non-profitorganisatie. Wordt de voorgestelde aanpak een succes, dan kan het project worden uitgebreid naar andere sectoren zoals bedrijven uit de kuuroordbranche.