NOV Nieuws

Column KHN, afdeling Noordwijk

Van een mooie zomer naar een donkere lange winter

De Horeca ondernemers in Noordwijk kijken terug op een mooie zomer. Beter gezegd twee zomers, een Mediterrane en aan het einde nog een Hollandse zomer.


Foto: Marcel Verheggen

Het was een zomer om in te lijsten waarbij zowel de Noordwijkers als de binnen- en buitenlandse gasten hebben genoten van strand, zon maar vooral ook het brede palet aan hotels, restaurants, strandpaviljoens, recreatieparken en campings.

Neem daarbij de mooie evenementen van Stichting Fein (een initiatief voortgekomen uit de KHN afdeling Noordwijk) en het plaatje van een topzomer is compleet. Inmiddels zitten we in de herfst en maken we ons op voor de winter. De congressen zorgen er voor dat de permanent geopende horecabedriijven en daar aan gelieerde keten (Leveranciers, retail, vervoersbedrijven, (toeristen)belasting) toegevoegde waarde creëren voor de Noordwijkse economie. 

Tegelijkertijd beginnen de politieke partijen zich te roeren en komen de campagnes op stoom voor wellicht wel de belangrijkste dag van het jaar voor Noordwijk; woensdag 21 november 2018. De burgers van Noordwijk, Noordwijkerhout en de Zilk kiezen hun nieuwe gemeenteraad. Een deel van de burgers zijn ook de ondernemers van de horeca en de eerder genoemde keten en hun medewerkers. Zij stemmen niet alleen voor een goed woonklimaat maar ook werkklimaat. De eerste tekenen in het politieke landschap wijzen er op dat het een lange donkere winter gaat worden.

Succesvolle projecten als een Ondernemersfonds worden door een schreeuwende minderheid ondermijnd. Landelijke partijen die zich laten voorstaan op hun ondernemersvriendelijke gedachtengoed zien hun kans om in lijn met de landelijke politiek de schreeuwers een platform te bieden en volop mee te werken aan de polarisatie. Je zou wensen dat juist de landelijke partijen op basis van hun prestaties van de afgelopen jaren de burgers (en ondernemers) overtuigen. Helaas beperkt men zich tot het aanvallen van het college, het reeds voor de verkiezingen aan elkaar vasthouden van een beoogde coalitie en blijken verkiezingsprogramma’s gebaseerd op stemmingmakerij en onvolledige dossierkennis.

Elk volk (en daarmee dus ook de ondernemers) krijgt de leider die het volk verdient. Met nog een kleine maand te gaan kunnen partijen en burgers zich in ieder geval nog voorbereiden en straks de keuze maken om de zo gewenste eenheid en visie in de gemeenschap op de juiste wijze in te vullen. Gebeurt dat niet, kan het wel eens een lange donkere winter worden.

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het wordt vanzelf weer lente en zomer.

KHN Afdeling Noordwijk

Stephan J.A.B. Stokkermans
Voorzitter