NOV Nieuws
Centrumvisie Noordwijk Binnen

Centrumvisie Noordwijk Binnen

Tijdens de commissievergadering is de centrum visie Noordwijk Binnen besproken, zoals eerder al gepresenteerd door DTNP. In deze centrum visie, waarbij de vraag centraal hoe het centrum behouden c.q. versterkt kan worden, is DTNP tot twee scenario’s gekomen. Als uitgangspunt voor het plan is meegenomen dat de markt naar het Kloosterplein zal verhuizen en er op de hoek van de Raadhuisstraat en Bronckhorststraat een supermarkt zal komen.
In scenario 1 wordt een nadrukkelijkere verbinding met de Voorstraat gezocht door afsluiting van de Heilige Geestweg en een deel van de Van Limburg Stirumstraat en wordt het plein voor de Oude Jeroenskerk benut als plein met mogelijkheden voor horeca, evenementen of markt. Volgens DTNP ontstaat hiermee niet alleen een interessante winkelzone, maar met Lindenplein, Voorstraat en Jeroensplein ook een mooi gebied waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Randvoorwaardelijk is dat de verkeerscirculatie rondom het centrum wordt aangepast conform onderstaande tekening.

In scenario 2 blijft de huidige infrastructuur in tact en wordt geen directe kopppeling gemaakt tussen de het centrum en de Voorstraat. Hiermee blijft de focus liggen op een sterk, functioneel centrumgebied met frequente benodigdheden als speerpunt.
Volgens het retail bestuur heeft scenario 1 forse consequenties voor de bereikbaarheid en vormt daarmee vooralsnog een risico terugloop van het aantal bezoekers. Bovendien is de infrastructuur niet geschikt voor de door DTNP voorgestelde aanpassing van de verkeerscirculatie. Daarnaast is er nog onvoldoende oog voor het verdwijnen van parkeerplaatsen op maaiveld, bij reconstructie van het Kloosterplein. Het retail bestuur ziet echter nog kansen die door DTNP nog onvoldoende benoemd zijn, zoals het aanbrengen van aanpassingen aan de oversteek t.h.v. de kerk waardoor voetgangers zichtbaar voorrang krijgen, een nadrukkelijk beleid voor concentratie van winkels in de kernen en het verplaatsen van algemene voorzieningen voor een breed publiek (denk daarbij bijv. aan een bibliotheek, (para)medische voorzieningen) in het zuidoostelijke deel van de Kerkstraat/Raadhuisstraat gevestigd kunnen worden. Aan de commissie is meegegeven dat het vanhet grootste belang is dat er nu op korte termijn uitvoering gegeven gaat worden aan o.m. de plannen om de markt naar het Kloosterplein te verhuizen. De eerste plannen hiervoor zijn door de projectgroep Noordwijk Binnen Kern Gezond (de voorloper van het retail bestuur) in 2013 reeds aangeboden aan de gemeenteraad.

De commissie heeft, op basis van de verkregen input, besloten dat er eerst een integraal plan, dus inclusief verkeerscirculatie en parkeren, moet komen alvorens men verder wil gaan. Wethouder Barnhoorn heeft toegezegd met een voorstel te komen. Wat dit betekent voor de voortgang is momenteel nog onduidelijk. Zodra hier meer over bekend is zullen we u informeren.

Het volledige rapport van DTNP kunt u hier vinden (onder agendapunt 9)

Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u zich wenden tot Bea Veenvliet (06-52338351) of Leon van Reisen (071-3623770)